Huizum

Pieter Meeterstraat

Toen

Wie is Pieter Meeter? En wat heeft hij te maken met Huizum? Dit is een vraag met meerdere antwoorden. Laten we eerst eens kijken naar de verkorte stamboom van de Meeter familie.

Bron: http://www.meeter.nl

De eerste persoon met de achternaam Meeter is Eilert Jans Meeter, geboren op 12-10-1701. Een zoon van de Duitser Jan Eilarts die roggemeter was. Dit was ook het beroep van Eilert Jans Meeter. De achternaam komt dus waarschijnlijk bij het beroep van deze 2 personen weg.

Maar wat is een roggemeter? Ik heb overal gezocht maar kon hier niks over vinden. Toen ik mijn opa vroeg, dacht hij dat het waarschijnlijk een beroep was wat te maken had met het meten van rogge, dit is een soort tarwe, waar vandaag de dag nog steeds roggebrood van wordt gemaakt. Zo zouden roggemeters de kop van de rogge kunnen meten. Hoe langer deze was, hoe meer product je eruit kon halen. Maar het kon ook te maken hebben met het tellen van roggekorrels. Het zou wat mij betreft allemaal kunnen maar het lijkt me logisch dat het in ieder geval iets te maken had met de plant rogge.

Als we kijken naar de eerste Pieter in deze stamboom, dan is dit nummer 3 in de lijst. De zoon van Eilder Jans Meeter de roggemeter,geboren op 15-02-1734. Waar de nummer 1 nog in Duitsland is geboren, de nummer 2 in Leeuwarden is deze Pieter Eilderts Meeter geboren in Huizum. Hij was zilversmid van beroep. Hij maakte onder andere zilveren geboortelepels. Die zijn nu aardig wat euro's waard. Hieronder is een foto van een lepel die deze Pieter Meeter heeft gemaakt. Voor wie deze lepel was, kon ik niet vinden.

Bron: http://www.onsboetiekje.nl

De volgende Pieter Meeter in de stamboom is geboren in Bolsward, maar wel weer gestorven in Huizum, en zijn zoon is weer geboren in Huizum.

Wat we hieruit kunnen concluderen is dat er een Pieter Meeter in Huizum is geboren en later een andere Pieter Meeter in Huizum is gestorven. De 1 was zilversmid en de ander was onderwijzer. De naam Pieter Meeter heeft dus zeker connecties met het historische Huizum. Veel meer informatie heb ik niet kunnen vinden van de oude Meeter familie, maar is er nu nog iets bijzonders met de Meeter familie?

 

Nu

Jazeker! Dat is er! Wanneer je Pieter Meeter intikt op Google krijg je gelijk resultaten in de wereld van het Skûtsje Sielen. De naam Meeter komt hier meerdere keren voor.

Pieter Meeter is tegenwoordig de schipper van het Bolswarder Skûtsje. Maar Huizum heeft ook hun eigen skûtsje en Huizum zou toch niet een straat vernoemd willen hebben naar de concurrent. Dus ik ben even gaan kijken hoe het zit met het skutsje genaamd 'It Doarp Huzum'. Hier kom ik de naam Meeter weer tegen... 3 Keer maarliefst!

In 1967 werd Eildert Meeter de eigenaar van 'It Doarp Huzum'. Hij liet zijn zoon Lodewyk Meeter het roer overnemen 1988 die zijn vader opvolgde als schipper. Die op zijn tijd in 2009 weer het roer over gaf aan zijn zoon, Eilder Meeter junior, vernoemd naar zijn opa. Het skûtsje van Huizum 'It Doarp Huzum' is ondertussen alweer 3 generaties lang in bezit van de Meeter familie.

Of er een connectie is tussen Pieter Meeter, de schipper van het Bolswarder Skûtsje, en de 3 generaties van Meeters van It Doarp Huzum, is voor mij niet duidelijk. Het kan haast niet zoveel toeval zijn. Er is namelijk ook een regel in het Skûtsje Sielen dat de schipper van een skûtsje afkomstig moet zijn uit een skûtsje familie. Het lijkt mij sterk dat er 2 families zijn die beide skûtsje families waren.

Hieronder is een foto van het skûtsje 'It Doarp Huzum'.

Bron: http://www.huzumerskutsje.nl

Ik denk toch dat de straat vernoemd is naar de Pieter Meeter uit 1734 die zilversmid was. Hij maakte kleine zilveren kunstwerken en was misschien wel de enige Huizumer die dit ooit deed. Hoewel ik dit denk, ben ik toch wel prettig verrast om uit te vinden dat de Meeter familie nog steeds connecties heeft met Huizum.