Huizum

Terugblik

Zo, dat waren alle 10 de foto's. Tijd om eens even terug te kijken op dit onderzoek.

Deze opdracht heeft iets met mij gedaan, het heeft mij eens anders laten kijken naar een woonwijk die ik al zolang ik me kan herinner ken. Een woonwijk met een boeiende en verassende geschiedenis die vroeger een belangrijke nederzetting is geweest. Ik zal nu nooit meer hetzelfde door deze wijk heen fietsen, er zullen altijd gedachten in mij op komen over hoe het er vroeger was. Over het conflict tussen de gemeentes, de hardwerkende tuinders, de families die er woonden en de Huizumerlaan die dankzij de burgers bijzonder is gemaakt.

Ik ben te werk gegaan door eerst domweg naar de wijk te fietsen en willekeurig foto's te maken van dingen die ik zag. Toen ben ik gaan onderzoeken in het HCL. Hier vond ik de literatuurserie die vermeld staat in de bronnen. Ik ben er op dat moment achter gekomen dat ik nog 3 foto's moest maken om 10 goede foto's te hebben waar ik mijn website mee kon vullen. Namelijk de Schrans, het oude gemeentehuis en de plaats van de voormalige Aebinga State. Ik wist ten eerste namelijk nooit dat de Schrans ook echt bij Huizum dorp hoorde en dat er ooit een prachtig landhuis heeft gestaan op de plaats waar nu een woonwagenkamp staat.

Ongeveer de helft van de literatuur was Friestalig. Dit was voor mij erg moeilijk om te ontcijferen. Ik ben dan misschien wel een geboren en getogen Leeuwarder maar ik ben Nederlandstalig opgevoed. Gelukkig kon ik hier wat hulp mee krijgen van verschillende kennissen. De literatuur is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie van de gemeente Leeuwarderadeel. Het is een 5 delige serie die bomvol staat met bijna alles dat bekend is van de geschiedenis van deze gemeente.

Wat mij tijdens dit onderzoek het meest heeft verbaasd is de Huizumerlaan. Ik vond het prachtig om te ontdekken dat de burgers van Huizum samen hard aan een straat hebben gewerkt dat hij dankzij hun werd verhard en beplant. Ook vond ik het onderzoeken van de Meeter familie erg verassend.

Wat mij het meest heeft teleurgesteld is de Aebinga State. Ik vind het echt zonde dat er een fabriek is geplaatst in plaats van een erg mooi gebouw wat een rijke historie heeft. Het had mooi geweest als dit soort gebouwen gespaard konden worden tijdens de groei van Leeuwarden. Ook vond ik het jammer dat nergens meer een fysiek wapenschild te vinden is van Huizum. Gelukkig kon ik nog een digitaal schild vinden die ik kon ontleden.

Al met al, een leuke opdracht voor school. Eerst was ik wat sceptisch over het nut van de opdracht, maar ik heb dankzij deze opdracht wel veel geleerd van de traditionele gemeenschap van dit dorp.

Maak jouw eigen website met JouwWeb