Huizum

De Tuinder

Toen

Huizum was vroeger een agrarisch dorp. Er was een hoop landbouw te vinden. Dit is te zien aan de klaverbladen die te vinden zijn op het wapen van Huizum dat hierboven is weergegeven. We zijn nu bijna klaar met het ontleden van het wapen.

De belangrijkste klant van Huizum was Leeuwarden. Veel van de geoogste goederen ging direct naar de markt in Leeuwarden. Dit kon makkelijk omdat je op 2 manieren van Huizum naar Leeuwarden kon. Door de jaren heen groeiden Huizum en Leeuwarden beiden gestaagd door en moest de landbouw plaats maken voor nieuwe huizen voor beide nederzettingen. Later hebben ook een aantal tuinen plaats moeten maken voor het Medisch Centrum Leeuwarden, wat nu het enige ziekenhuis is in Leeuwarden.

Mijn oma, die nu 73 jaar oud is, vertelde dat zij tijdens de oorlog wel eens naar Huizum ging. Ze kon hier dan 10 cent verdienen door een krat vol te plukken met groenten en fruit die hier verbouwd waren.

Bron: Leewarder Deel, B. Schotanus a. Sterringa, 1695

Op het kaartje hierboven is te zien hoeveel groen er om Huizum heen is. Hier vindt de landbouw vooral plaats. Ook is boven Huizum een straat te zien genaamd 'Agterhoven'. Dit betekent 'achter de tuinen'.

Nu

Er is misschien niet veel te vertellen over de landbouw van toen, maar is er wel wat van terug te zien? Ja, dat is er, en veel ook. Zo bestaat de straat 'Agterhoven' nog steeds. Die heet nu alleen Achter de Hoven. Een straat met erg veel studentenwoningen.

Er is ook een Intratuin te vinden. Dit is een groen woonwarenhuis waar allerlei planten en tuinmeubelen worden verkocht.

Er staan ook 2 agrarische scholen in Huizum. Het HBO complex Hogeschool van Hall Larenstein en een vestiging van het agrarisch onderwijs centrum Friesland, een groene voortgezet onderwijs school. 

Nieuwbouw vindt ook plaats in Huizum. De naam van de nieuwbouw is het Zuiderplantsoen. Dit zal ook weer zijn omdat hier vroeger daadwerkelijk plantsoenen waren.

Als je nu ten noorden van de Potmarge kijkt, is hier nog een park waar nog een aantal broeikassen zijn te vinden. Hierin worden nog allerlei groenten, fruit en planten verbouwd.

En als laatste is er een standbeeld te vinden bij het bruggetje aan de Wirdumervaart. Deze staat aan het begin van Huizum-Dorp. De naam van het beeld is 'De Tuinder'. Toen ik voor het eerst door Huizum heen fietste met mijn fototoestel had ik geen flauw idee wat deze man uitbeeldt maar toen ik las dat de naam van het beeld 'De Tuinder' is, viel de puzzel op zijn plaats. Het is 1 van de vele dingen die de historie als agrarische nederzetting nog uitbeeld.