Huizum Dorp
Toen
Huizum was in de middeleeuwen een klein dorp wat erg dicht bij Leeuwarden lag. Dit verklaard de Leeuw met de blauwe achtergrond op het wapenschild van Huizum die hierboven is weer gegeven. Dit is overgenomen van het wapen van Leeuwarden. Er is een theorie die verteld dat de rijke familie Minnema, het wapen cadeau heeft gedaan aan de stad, en dat de stad later naar het wapen is vernoemd. Vandaar de naam 'Leeuw'arden. Dit is overigens slechts een theorie. De betekenis van dit schild zullen we later bij andere foto's verder uitpluizen. Huizum lag in de gemeente Leeuwarderadeel-Zuid. De andere dorpen uit Leeuwarderadeel-Zuid waren Goutum, Hempens, Teerns, Swichum, Wirdum en Wytgaard.
Het is niet precies vast te stellen hoe oud Huizum eigenlijk is. Dit komt door gebrek aan historische gegevens. De weinige bodemvondsten geven ook geen informatie over de ouderdom van het dorp. De eerste schriftelijke bron over Huizum dateert uit 1149. Het gaat hier om een brief van Wybald, de abt van Corvey, die hij namens de "Khristenen van de Parochie Lienward ten jare 1149" aan de bisschop van Utrecht schreef.
Huizum heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad zoals Husma, Hwsmanghae, Husum en tenslotte Huizum. Dit laatste betekent "Bij de Huizen", waarmee waarschijnlijk de bij Huizum staande stinsen zijn bedoeld. Over stinsen is later op deze site meer te lezen.
Toen de 2e wereldoorlog uitbrak zat Leeuwarden tegen zijn grenzen aan. Tot 1 januari 1944 was Huizum een dorp dat direct ten zuiden van Leeuwarden lag en lag dus in de weg voor de groei van Leeuwarden. Tijdens de Duitse bezetting, hebben de Duitsers de gemeente Leeuwarderadeel-Zuid en een deel van Leeuwarderadeel-Noord (het huidige Leeuwarderadeel) bij de stad Leeuwarden gevoegd. Hierdoor kreeg Leeuwarden de ruimte die hij nodig had om te groeien en werd Huizum een woonwijk van Leeuwarden.
Hieronder is een kaart waar Leeuwarden (toen nog Leeuwerden), Huizum (toen nog Huysum) en de oude Middelzee (het blauwe aan de oost zijde van de kaart) goed te zien zijn. Hier kan je zien hoe dicht Huizum bij Leeuwarden lag. Dit maakt het ook geen verassing dat Huizum op een gegeven moment bij Leeuwarden gevoegd moest worden zodat Leeuwarden verder kon groeien.
Bron: Leeuwarder Deel, B. Schotanus a. Sterringa, 1695
Deze foto is gemaakt in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL). Het is een foto van een kaart die dateert uit 1695. Ik zal deze foto nog vaak terug laten komen omdat het een aantal zaken laat zien die ik behandel op deze website.
Nu
Tegenwoordig bestaat Huizum uit 3 delen en is hiermee officieel de langste wijk van Leeuwarden. Hieronder is een kaartje van Leeuwarden die de huidige situatie weergeeft. Ik zal alle 3 de delen hieronder beschrijven en zal beginnen bij 1.
Bron: http://www.princessehof.nl/
Huizum Dorp is de eerste. Dit is het officiƫle Huizum van de middeleeuwen. Zoals hieronder op de foto te zien is, is Huizum Dorp gedegradeerd naar een straatnaam. Het is een wijk waar de rust wel is bewaard. Toen ik er rondfietste om de foto's te maken hing er een rustig sfeertje. Er is aan de rand van de het oude middeleeuwse dorp ook een nieuwbouwwijk. Deze heet de Zuiderplantage. De naam die gekozen is voor deze wijk, is niet zomaar toevallig bedacht of gekozen, hier zal ik later bij een andere foto op terug komen. De nieuwe huisjes zijn in de jaren 30 bouwstijl zijn gebouwd. Ook is er een 52 meter hoge flat met woningen en nog 2 appartementen complexen.
Het tweede deel van het huidige Huizum is Huizum-Oost. Er staan voor het grootste deel naoorlogse woningen in deze wijk. Er is ook een nieuwbouwproject in deze wijk genaamd 'Aan de Potmarge'. Het belangrijkste gebouw van alle 3 de delen van het huidige Huizum staat waarschijnlijk in Huizum-Oost. Dit is het MCL, het Medisch Centrum Leeuwarden. Huizum Dorp en Huizum-Oost worden gescheiden door de Wirdumervaart.
Het derde en laatste deel van het huidige Huizum is Huizum-West. De wijk waar ik ben opgegroeid. Huizum-West is de grootste van de 3 delen en is zelf ook weer opgedeeld uit 3 buurten. De Hollanderwijk, de Schilderswijk en de Letterkundigenwijk. Zelf heb ik 13 jaar in de Letterkundigenwijk gewoond, namelijk in de Van Loonstraat. De Hollanderwijk bestaat voor een groot deel uit oude arbeidershuisjes. Mijn opa en oma wonen nog in zo'n huisje in de Vermeerstraat. Doordat er zoveel oude arbeidshuisjes staan is dit deel van de wijk beschermd stadsgezicht. Dit betekent dat de overheid geld geeft aan de gemeente om deze huisjes te onderhouden en het historische karakter van de wijk te behouden en beschermen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb