Huizum

Terp

Toen

De naam Huizum komt niet alleen van de stinsen vandaan die bij Huizum stonden. De kans is groot dat de dorpen die eindigen op -um, dorpen zijn die op terpen gebouwd zijn. Dit was bij Huizum wel het geval.

Het feit dat Huizum een terpdorp is geeft ons een 2e teken van de oudheid van het dorp. De eerste terpen ontstonden rond het jaar 600 voor Chr. Pas in het jaar 1100 werd het aanleggen van terpen overbodig omdat in dit jaar dijken gebouwd werden. Het is dus mogelijk dat deze nederzetting al 2600 jaar bestaat.

Bron: Tusken Potmarge & Joske III, blz. 26

Op het plaatje hierboven zijn de terpen in de omgeving van Huizum weergegeven. Het linker gedeelte van dit kaartje, links van de dunne lijn die dit kaartje in twee├źn splitst, is de Middelzee weer gegeven. Het is hier dus goed te zien hoe dicht Huizum bij de zee lag. Dit is de reden waarom Huizum op een terp is gebouwd, om zich te beschermen tegen eventueel hoog water.

Vondsten uit de omgeving van Huizum wijzen op bewoning van dit gebied van 400-500 jaar voor Chr, dus in het begin van de terpentijd. In 1925 werden 5 urnen gevonden met verbrande skeletten die stammen uit de 5e en 6e eeuw. In 1982 is er een opgraving gedaan bij de terp van Huizum. Er zijn toen een aantal munten gevonden uit de 17e en 18e eeuw en een kam uit de late middeleeuwen waarvan hieronder een plaatje is te zien.

Bron: Tusken Potmarge & Joske V, blz. 11

 

Nu

Er zijn op het moment nog 2 duidelijke terpen te vinden in Huizum. De eerste is onderaan deze pagina weergegeven op een foto. Het is hier duidelijk te zien dat de weg omhoog gaat. Deze terp bevindt zich direct achter de Wirdumervaart. Hierover later op deze site meer. De tweede terp is te vinden bij de Huizumer Dorpskerk. Ook deze kerk wordt verderop op deze site behandeld.

Vroeger vond ik deze eerste terp altijd maar irritant. Ik vond het vervelend om 'die heuvel' op te fietsen. Maar nu ik weet dat deze 'heuvel' misschien wel 2600 jaar oud is vind ik het eigenlijk wel weer een spannend idee.